Minggu, 23 Maret 2014

Kisah Iblis Menolong Pemuda ke Masjid

Kisah ini bermula ketika seorang pemuda bangun pada awal pagi untuk solat Subuh di masjid. Ia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju ke masjid. Di pertengahan jalan menuju ke masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor Ialu bangkit, membersihkan bajunya dan pulang kembali ke rumah. 

Di rumah, ia berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju ke masjid. Dalam perjalanan ke masjid, ia jatuh lagi di tempat yang sama. Ia sekali lagi bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah, Ia sekali lagi berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju ke masjid. 


Di tengah jalan menuju ke masjid, Ia bertemu seorang lelaki yang memegang lampu. Ia menanyakan identitas lelaki tersebut dan lelaki tersebut menjawab: "Saya melihat anda jatuh dua kali di perjalanan menuju ke masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda." 

Pemuda tersebut mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan menuju ke masjid. Apabila mereka sampai di masjid, pemuda tersebut bertanya kepada lelaki yang membawa lampu untuk masuk dan solat Subuh bersamanya. Lelaki itu menolak, pemuda itu mengajak lagi hingga berkali-kali tetapi jawabannya sama. 

Pemuda itu bertanya, "kenapa menolak untuk masuk dan solat Subuh bersama?" 

Lalu lelaki itu menjawab"Aku adalah IBLIS..." 

Pemuda itu terkejut dengan jawaban lelaki itu. Iblis kemudian menjelaskan, "Saya melihat kamu berjalan ke masjid dan sayalah yang membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah memaafkan SEMUA DOSAMU. Saya membuatkan kamu jatuh kali kedua dan itupun tidak membuatkan kamu berubah fikiran, bahkan kamu tetap memutuskan kembali untuk ke masjid. Karana hal itu, Allah memaafkan DOSA-DOSA SELURUH ANGGOTA KELUARGAMU. Saya bimbang jika saya membuat kamu jatuh untuk kali ketiga, jangan-jangan Allah akan memaafkan dosa dosa seluruh penduduk kampungmu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai di masjid dengan selamat". 

Subhanallah

Tidak ada komentar:

Posting Komentar